Voorjaarsplanten zijn een echte aanrader!
De tijd dat de planten weer opbloeien en de tuin weer een zachte fris groene aanblik krijgt. De voorjaarsplanten zorgen voor de kleur en de frisheid in uw tuin, daarom zijn ze onmisbaar. Als je in het vroege jaargetijde bloeiende planten plaats, verleg je het groeiseizoen. Het aanbod voor vroegbloeiende planten is reusachtig, ze zijn er in allerlei soorten en kleuren. Hiermee kan je een grote combi maken van bloeiende planten.
Wat zijn voorjaarsplanten?
Onder voorjaarsplanten vallen alle bloembollen die in de voorjaar groeien en bloeien. Dit kunnen bollen, knollen, vaste planten maar ook struiken en klimplanten zijn. Voor het gemak delen we het op in vaste planten en bollen/knollen. We zullen aan het eind nog een stukje over struiken bespreken.
Vroegbloeiende voorjaarsplanten
De vroegbloeiende voorjaarsplanten zijn zeer uiteenlopend maar hebben 1 ding gemeen, ze bloeien vroeg en zijn vaak schaduwplanten. Vroeg bloeiende planten moeten dit van nature omdat ze onder bomen in de schaduw groeien. In het voorjaar zit er geen blad aan de bomen en kunnen deze planten alle zonneschijn opvangen die zij nodig hebben om te groeien en bloeien.
Een winterharde plant die prachtige kleuren heeft
Een van de vroegst bloeiende planten zijn de Helleborus of wel de Kerstroos. Deze plant is zeer winterhard en doet het uitstekend in zowel schaduw als zonnige standplaatsen. Het is een echte voorjaarsplant doordat de kleuren van uitgesproken wit, via groen/geel naar roze en zelfs ossenbloed rood gaan. Daarnaast bestaat er een scala aan bloemvormen, zoals gevulde bloemen. Omdat het een zeer makkelijke (beginners)plant is heb ik er zelf ook een paar staan, in meerdere kleuren zelfs. Wanneer de plant in bloei komt knip ik al het lelijk geworden blad weg zodat de bloemen mooi tot hun recht komen.
Pulmonaria is beter bekend onder zijn Nederlandse naam Longkruid. Deze schaduwplant dankt haar nederlandse naam aan haar gevlekte bladeren die op zieke longen zouden lijken. Deze plant heeft een schaduwrijke maar wel vochtige standplaats nodig en combineert mooi met helleborus en varens. Deze bloeiende plant is een prima bodembedekker dat in het voorjaar prachtig bloeit met tere gekleurde bloemetjes.
Schoenlappersplant (Bergenia) is een makkelijke plant die het zowel doet in de schaduw als in de zon, alhoewel hij het beter doet op een zonnige standplaats. De Bergenia is een mooie bloeiende plant die schittert in het voorjaar met zijn roze/rode bloemen. Het rest van het jaar heeft de plant mooie middelgrote bladeren.
Myosotis of ‘Vergeet mij Nietje’ kunnen we in dit rijtje niet missen. 1 van de meest iconische voorjaarsbloeiende planten. Het stralende blauw van dit plantje fleurt elke tuin op. Het moet beschouwd worden als een eenjarige plant want deze voorjaarsplant blijft niet al te lang, maar de plant zaait zichzelf wel gemakkelijk uit. Er bestaan vaste soorten zoals de ‘Kaukasische vergeet mij niet’ in het Latijns genaamd Brunnera, deze vormt mooie pollen.
Voorjaarsbollen en -knollen
Een plantengroep waar zeer veel verschillende soorten, kleuren en vormen van zijn is die van de voorjaarsbollen. Denk alleen maar aan de honderden type Narcissen en Tulpen. Voor elke tuin is er wel een geschikte bol te vinden, of u nu een formele strakke tuin heeft of een wilde bloementuin. Daarnaast zijn er nog vele onbekende soorten die we gedeeltelijk hieronder bespreken.
Erythronium of Hondstand is een onbekend bolgewas met bijzondere “Akelei achtige” bloemen. De sterkste Erythronium soort is de Erythronium ‘Pagoda’. Deze cultivar bloeit ieder voorjaar overvloedig, een schaduwrijke maar vochtige standplaats is het beste voor deze bijzondere bloembollen.
Fritillaria
Deze familie heeft een aantal verschillende leden, waarvan de ene nog mooier is dan de andere. De bekendste is waarschijnlijk het inheemse kievitsbloem, zogenoemd naar de gespikkelde kievitseieren waar de bloemen op lijken. Deze heeft een natuurlijke roze gespikkelde kleur, maar is er ook in het wit met vormen en daartussen met of zonder spikkels.
Het grote neefje van de kievitsbloem is de Keizerskroon. Deze koninklijke bloembol wordt ook wel geplant om mollen uit de tuin te weren, de sterke geur moet de mollen verjagen. In het algemeen groeit de Keizerskroon goed in elk type tuingrond, hoewel ze het best gedijen in een vochtige bodem in een open tuin. U kunt de bloembollen het best op hun zijkant planten, of omgeven door zand, om te voorkomen dat er water in hun holle top blijft staan.
De Perzische oom Fritillaria persica is misschien wel de mooiste van de familie. Zijn lange haast zwarte bloemstelen zijn een aanwinst voor iedere tuin. Prachtig te combineren met hoge witte tulpen of frisgroene Euphoria.
Fritillaria uva vulpis of Vossedruif is misschien wel het zwarte schaap van de familie. Deze aparte en mooie soort is maar moeilijk te verkrijgen. Maar met een zoektocht op internet moet u dit bolgewasje in bezit kunnen krijgen.
Let op! Het nadeel van deze familie is dat ze in de grotere leliefamilie thuishoren, dit betekend dat het leliehaantje ook deze bloemen zullen belagen. De beste remedie is met de hand dit rode kevertje en zijn larven te verwijderen.
Trillium of Drieblad.
Trillium is afgeleid van het Latijnse woord tri (drie). Dit omdat zowel het blad als ook de bloem uit drie delen bestaan. Trillium is herkenbaar aan de kale bloemstelen, drie bladeren die een krans vormen, drie opvallende bloem bladeren en drie schutbladeren. De standplaats dient beschaduwd, vochtig en koel te zijn.
Vroegbloeiende heesters
Camellia japonica of Japanse Roos
Een mooie groenblijvende bloeiende struik die van een neutrale tot lichtzure bodem houden. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en laat de plant niet uitdrogen. Geef de Camellia een enigszins beschut plekje en hij zal ieder voorjaar rijk bloeien. Deze plant heeft veel verschillende bloemsoorten en vormen.
Toverhazelaar of Hamamelis intermedia
De meeste Toverhazelaars bloeien van eind januari tot half februari. De goud gele tot oranjerode bloei vrolijkt iedere tuin op, zo vroeg in het jaar. Hamamelis staat het liefst op een beschutte plaats uit de wind, in de halfschaduw. De bodem moet een beetje zuur zijn en niet te nat voor de bloembollen.
Forsythia of Chinees klokje
Een forsythia fleurt met zijn zonnige gele bloemen uw voorjaarstuintje op. Wil je hem mooi compact houden, snoei de takken dan na de bloei een stukje terug. Eigenlijk is deze plant wat in de verdomhoek komen te zitten doordat hij veelvuldig is gebruikt in openbare perken. Maar eigenlijk is deze vrolijk bloeiende plant onmisbaar in iedere voorjaarstuin en combineert hij prachtig met halfhoge Helleborus en Vergeet-Mij-Nietjes aan zijn voet.
Viburnum bodnantense ‘Dawn’
Vanaf eind oktober tot in april kunnen we de rijke bloei van winterbloeiende Viburnum bewonderen, maar de bloei valt voornamelijk tussen januari en april. Bovendien verspreiden de roze bloemen een heerlijke geur. Stelt weinig eisen aan zijn standplaats en het verdient aan te bevelen de plant zo min mogelijk te snoeien.
Magnolia of Beverboom
Ook wel valse tulpenboom genoemd wat wel eens voor verwarring zorgt met de echte tulpenboom Liriodendron tulipifera, Dit is zo’n struik/boom die bij de meeste mensen gewoon bekend is onder zijn Latijnse naam Magnolia. Deze prachtige struik/boom is er inmiddels in uitlopende vormen, groottes en kleuren. Van middelgrote bomen tot kleine blijvende struiken die we gemakkelijk op het terras kwijt kunnen. In bloemvorm en -kleur is er ook genoeg te kiezen. Zo zijn ze er met zuiver witte bloemen, roze met wit, roze en rode bloemen. Niet alleen de uitgekomen bloem is van een tere schoonheid, maar ook de behaarde knop in bruine of grijsgroene kleur is de moeite waard om te zien. Magnolia’s zijn bloeiende planten voordat er zelfs blad aan de struik is. Maar er zijn ook soorten die met blad bloeien en zelf die wintergroen blijven.
Copyright: Tuinonderhoud & -Ontwerpbureau Kunst te Rotterdam.