Korte dagen en kale bomen

Daar komt de winter weer aan zullen de meeste mensen denken. Maar de herfst kan nog een paar prachtige dagen opleveren voor uw herfsttuin. Denk bijvoorbeeld aan de struiken en bomen die langzaam verkleuren of de bessen en zaaddozen die in hun volle glorie te bewonderen zullen zijn, en er zullen nog meer bloemsoorten en plantensoorten zijn die uw herfsttuin een ware wonder kunnen maken.

Welke plantensoorten passen bij de herfsttuin?

Het tuinseizoen kan je nog even verlengen door bloeiende najaarsbloeiers en wuivende grassen te planten. Tegenwoordig zijn er heel veel mooie plantensoorten verkrijgbaar die lang bloeien. Er zijn zelfs plantensoorten die tot de eerste nachtvorst maar bloemen blijven geven. Juist door de combinatie van grassen, zaaddozen en bloeiende planten krijgt u herfsttuin een spannende aanblik.

  • Grassen

 

Lampenpoetsersgras (pennisetum)

Dit is een mooie grassoort met veel verschillende bloemsoorten. Het verschil zit vooral in de grote van de aren en de hoogte van de plant. Er zijn hele kleine soorten zoals ‘Little Bunny’ en soorten met een kleurtje zoals ‘Redhead’. In het najaar begint de lampenpoetsersgras met volle aren te bloeien. De aren lijken een beetje op het ragertje waarmee vroeger de olielampen mee schoongemaakt werden, vandaar de naam. Zet deze plant op een zonnige plek waar het niet al te nat is. U kunt deze plant mooi combineren met bijvoorbeeld de Caryopteris of Salvia, dit zijn prachtige bloemsoorten.

 

 

Blauw schapengras (Festuca)

Wellicht het bekendste siergrasje dat bekend is onder de mensen, en dat is met een reden. Dit groen of beter gezegd blauw-zilver blijvende grasje staat prachtig in iedere border en laat zich prima combineren met andere plantensoorten. Dit laagblijvende plantensoort is er ook in verschillende ondersoorten dus wanneer u deze plantensoort gaat kopen moet u er rekening mee houden dat ze niet allemaal even blauw zullen zijn. U kunt deze soort ook mooi combineren met een donkerrode Heuchera.

 

 

Prachtriet (Miscanthus)

Miscanthus sinensis is één van de minst woekerde soorten in de Prachtrietfamilie. De hoge pluimen waaien zachtjes in de wind. Door hun polvormige groeiwijze zijn het ‘nette’ grassen, die niet door middel van een afbakening in de grond binnen de perken hoeven te worden gehouden. Aan het begin van het voorjaar moet je de halmen van het voorgaande jaar bij de grond afknippen. Miscanthus groeit het beste op een humushoudende grond, die ook permanent vocht kan vasthouden. Zet deze plantensoort aan de achterkant van de border waardoor het een geheel vormt met andere vaste planten.

 

 

Vedergras (Stipa)

Dit middelhoog grasje bloeit met prachtige volle halmen. Deze plantensoort bloeit al in de zomer maar de blonde halmen zullen lang aan de plant blijven zitten. Gebruik voor een mooie effect in je herfsttuin meerdere planten in grotere groepen, bijvoorbeeld de Stipa of Ponytale.

  • Bloeiende planten

 

Herfstaster (Aster)

Zoals de naam je eigenlijk al verteld bloeit deze in de herfst en is hij geschikt voor de herfsttuin. In September en Oktober zijn de bloemen van de herfstaster op hun mooist. De herfstaster zal in uw herfsttuin het beste bloeien op een zonnige plaats, ook houden ze van vocht dus geef ze regelmatig water als het een tijdje droog is geweest. Er zijn soorten die flink de hoogte inschieten en soorten die laag en compact blijven. Wij raden u aan om Asters te combineren en voor een knaleffect te gaan met contrasterende kleuren en bloeivormen. Een mooie voorbeeld voor uw herfsttuin is de donker paarse Aster met gele Helenium.

 

Japanse of Herfstanemoon (Anemone)

Er zijn veel bloemsoorten en op die manier zijn er ook veel soorten herfstanemonen die in verschillende kleuren en hoogtes te verkrijgen zijn. De meest voorkomende kleur is wit of roze, daarnaast kunnen de vormen van de bloemen verschillen. De bloeiperiode van de herfstanemoon verschilt per soort, maar er zijn soorten die doorbloeien tot aan de winter. Zo kun je dus genieten van je mooie bleomen tot aan de eerste vorst. Herfstanemonen doen het zowel in de zon als in het halfschaduw uitstekend en combineren mooi met losse beplantingen in uw herfsttuin. Als je de plant na het bloeien steeds van een laagje compost voorziet heb je jarenlange plezier van de herfstanemoon.

 

 

Zonnekruid (Helenium)

Van het plantengeslacht Helenium bestaan verschillende soorten. O.a de Helenium autumnale is een echte herfstbloeier. Deze plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, en de Nederlandse benaming heeft hij te danken aan de zonnige kleur van de bloemen. De plant begint aan het eind van de zomer te bloeien, en die bloemen blijven tot eind november trots overeind staan. Zo heb je in de herfst toch nog wat zon in de tuin! Zoals veel andere herfstbloeiers doet het zonnekruid het goed in een zonnige tuin. De grond waarin hij staat moet altijd een beetje vochtig zijn.

Werkzaamheden

Voor een mooie herfsttuin moet er ook gewerkt worden en hieronder volgt een opsomming van de klussen die gedaan moeten worden.

De border

Verwijder alle lelijke bladeren van afstervende planten en laat alle planten met een mooie wintersilhouet zoals zaaddozen en bessen staan tot het voorjaar. Strooi afgevallen bladeren tussen de planten in. Dit zorgt ervoor dat de bodem niet te veel uitdroogt in de schrale winterwind en geeft voeding aan de bodem als de planten verrotte en door de wormen opgegeten worden. Nu kunt u ook kijken om de kale plekken in uw border op te vullen en planten te verplaatsen. Zolang het niet vriest is dit nog mogelijk.

De vijver

De vijver geeft een rust in je tuin maar zorg dat je hem wel goed onderhoudt, op deze manier heb je er een lange tijd pret aan. Geeft u uw vissen te veel eten? Verminder dan het voeren en stop met het teveel voer want al het resterende voer dat de vissen niet opeten zakt naar de bodem en beïnvloedt de kwaliteit van het water. Haal ook verrotte plantenresten eruit en verwijder drijfplanten die niet geschikt zijn voor de winter. Plaats een reigernet over de vijver, in deze tijd komen reigers meestal uw vissen pikken.

Het terras

De meeste eenjarige planten in uw herfsttuin hebben hun beste tijd wel gehad, haal ze uit de potten en maak deze schoon. Berg ze op voor het volgende jaar of plant er wat kleurige heide of winterviolen in. Kijk goed uit met de kuipplanten, de meesten kunnen geen vorst verdragen. Zodra vorst voorspeld wordt dient u ze binnen te halen. Per soort verschilt het hoe u ze moet laten overwinteren maar voor de meeste geldt een vorstvrije en koele standplaats. Dus verleng met deze tips het seizoen en geniet nog even van het najaar.

Leave a Reply